A rulett története

A rulett története

2016-04-12 09:31:48 - Braňo "Ace"

A rulett (francia eredetű szó, roulette – kis kerék) kétségtelenül az egyik legegyszerűbb játék a kaszinó játékok között. Több millió játékos élvezi ezt a játékot. Annak ellenére, hogy igen elterjedt és nagyon népszerű játék, meglepő módon keveset tudunk az eredetéről.

A rulett eredete – „Viva la France”

Gyakorlatilag minden amit a rulettről olvashatunk csak spekuláció. Azt már tudjuk, hogy a 18. században (az 1790-es években) jelent meg Franciaországban. Számos elmélet szerint hasonló játékokat léteztek már az ókori Kínában is, a romai legionáriusok is ismerhették, valamint az angol lordok egyik kedvelt idő töltése lehetett.

Tény viszont az is, hogy sokan a francia matematikust és fizikust Blaise Pascal-t ismerik el, mint a rulett feltalálóját. Igen, ugyanaz az ember akinek a valószínűség elméletére támaszkodsz amikor játszol. Viszont az is igaz, hogy nem lehet közvetlenül a ruletthez, mint játékhoz kapcsolni a híres tudóst. Az is előfordulhat, hogy a kerék és a pörgő labda csak egy mellékterméke a próbálkozásának, hogy megépítse a „perpetuum mobile”-t.

Nemrég fény derült arra is, hogy 1758-ban (40 évvel a rulett „feltalálása” előtt) Quebec tartományban, melyet később Új Franciaországnak is neveztek, betiltottak egy rulett nevű játékot. A kérdés természetesen az, valójában melyik játékot hívták rulettnek és mennyiben hasonlít az új kor rulettjéhez.

A rulett különböző formáinak fejlesztése és eredete

Miközben Pascal feltalálta a kereket, a szabályokat még meg kellett határozni. Ezeket a szabályokat több játékból fejlesztették ki, mint például az angol Roly-Poly, a Reiner és az Ace of Hearts, de befolyásolták a régi olasz játékok a Hoca és a Biribiso is. Ahhoz, hogy tökéletes káoszból egy igazi szerencsejáték jöjjön létre szükség volt a francia társasjátékok segítségére is. Valódi nemzetközi együttműködés volt ez.

Egy másik elterjedt tévhit az is, hogy az amerikaiak találták fel a dupla nullás rulettet (ez a legelterjedtebb rulett típus az USA-ban). Ez természetesen nem igaz. Az eredeti francia rulettben is két nulla volt. A kaszinótulajdonosok álltak ennek az újításnak a hátterében, így akarták növelni a nyereményük statisztikai lehetőséget.

A változás 1843-ban következett be. A testvérpár François és Louis Blanc mindenáron be akartak törni a német piacra, miután be kellett zárniuk párizsi kaszinójukat. A fürdővárosban, Bad Homburg-ban megnyitották kicsiny Kursaal kaszinójukat. Annak érdekében, hogy becsábítsák a vendégeket valami egészen újjal álltak elő. Kivették a dupla nulla zsebet a rulett kerékről. Így a játék sokkal izgalmasabbá vált. Napjainkban általánosan elismerik, hogy ezzel a fivérek befolyásolták a jövő rulett játékát is.

Érdekes megfigyelni, hogy bár az újítást egy németországi kaszinóban hozták be, az egy nullás rulett Francia rulettként terjedt el. Az emberek ezután az eredeti francia dupla nullás rulett játékot, amerikai rulettként kezdték emlegetni. Az amerikai kaszinótulajdonosok kemény üzletemberek voltak és nem akarták feladni nyereségüket, amit a dupla nullás rulett hozott.

François Blanc a rulett egyfajta nagykövetévé vált, hatalmas tapasztalatát pedig átvitte más országok kaszinóiba is, mint például Monte Carlo városába. Így Blanc átvitte üzletét Bad Homburgból és szó szerint megteremtette a szerencsejáték fővárosát a következő generációk számára.

Amint azt már említettük, a rulett követte útját a népvándorlással együtt az USA-ba is, ahol igen hamar hódított. Annak ellenére, hogy a piac szigorúan ellenőrzött volt a rulett hamar elfoglalta méltó helyét és jelentősen hozzájárult az ikonikus szerencsejáték-paradicsom létrehozásához, amely nem más mint Las Vegas.

A rulett aranykora

A rulett a 20.század második felében élte aranykorát amikor a szabályok engedékenyebbek lettek, megengedve a rulettnek, hogy a kisebb városokban is bekerüljön a játékgépek közé. A további fejlesztéseknek köszönhetően automatizálták a rulett kereket, így teljesen kivették a játékból az emberi tényezőt.

A rulett aranykora ismét eljött az internetre való masszív betörésének köszönhetően. Az online felületek tökéletesen megfeleltek a rulett koncepciójának, ami tükröződik a virtuális rulett játékok magas számában. Az internetes kaszinók, különösen azok amelyek jó szoftverrel rendelkeznek, rengeteg csábító bónuszokat ajánlottak a játékosoknak, így a rulett játék még élvezhetőbbé vált.

Próbáljon ki egy kedvenc játékot ingyen
Francia rulett Roulette NetEnt Játszik
Multi wheel roulette Roulette Microgaming Játszik
Premium European Roulette Roulette Playtech Játszik

Ez a weboldal sütiket használ a megjelenített tartalom minőségének javításának érdekében. A sütiket letilthatja, a böngésző beállítások menüjében. Ez az oldal csak 18 éven felülieknek szól.

Elfogadom