Különbségek a rulett változatai között

Különbségek a rulett változatai között

2018-12-04 00:00:00 - Braňo "Ace"

A történelem egyértelműen megmutatja, hogy a rulett a legkedveltebb kaszinói játék. Nincs min csodálkozni, hiszen magába foglalja mindazt, amit valószínűleg minden ember szeret. A szórakozást, az izgalmat és természetesen az esélyt a nagy nyereményre. Ilyen összetevőknek hála már igazán érthető, miért is olyan közkedvelt.

Azonban a rulett nem is olyan egyszerű játék, mint ahogy azt első ránézésre mondanánk. A tapasztalt játékosok tudják, hogy nagyon sok típusa ismert ennek a közkedvelt játéknak – Európai rulett, Francia rulett és Amerikai rulett. A nálunk leggyakrabban játszott formája értelemszerűen az Európai és a Francia. Mindegyik típusnak megvannak a sajátosságai és külön szabályai, nézzük tehát meg most meg ezeket.

Francia rulett

Kezdjük a Francia rulettel. Az az elfogadott vélekedés, miszerint a Francia rulett az összes rulett szülőatyja. Nagyon hasonló az Európai ruletthez, sőt a játékosok többsége valószínűleg észre sem veszi a különbséget. Ez elsősorban az online kaszinók rulettjeinek és azok fejlesztőinek köszönhető, akik ezt a két típust egymásba gyúrták és létrehoztak egyfajta hibridet, amelyet ma már szabványosnak tekintünk. A Francia rulett esetében alapvetően csak egy 0 szerepel. Így a kaszinó statisztikai előnye a játékossal szemben csak 2,7 %.

A Francia rulett igazán egyedi néhány dologban. Minden felirat az asztalon francia nyelven van. Még a díler is franciául beszél. Az asztalon nincs semmilyen fekete szín. Ez azt jelenti, hogy a színüket tekintve csak a piros mezők vannak megkülönböztetve. A francia rulettnél érvényes az egyedi La Partage szabály is. Valaha jellemző volt még a különböző speciális tétek felhasználása is, mint a „Voisins du Zero” (nullával szomszédos), „Tier” (harmada/kis széria) és az „Orphelins” (árvák). Ma már azonban ezek nem számítanak az egyedi jegyének és megtalálhatóak a rulett más változataiban is.

A számok sorrendje a francia rulett kerekén a következő: 0-32-15-19-4-21-2-25-17-34-6-27-13-36-11-30-8-23-10-5-24-16-33-1-20-14-31-9-22-18-29-7-28-12-35-3-26

Európai rulett

Elmondhatjuk, hogy az Európai rulett jelenleg Európában és talán az egész világon a legtöbbet játszott típusa a rulettnek. Nagyon hasonlít a francia változatra. Úgy ahogy annál, ennél a típusú rulettnél is csak egy nullát találunk a keréken, így a kaszinó esélye a játékossal szemben nem túl nagy.

A különbség tehát abban van, hogy a feliratok a rulett asztalon vagy angol nyelven, vagy az adott ország nyelvén vannak, ahol a játékot éppen játsszák. Az asztalon fekete szín is található.

A hagyományos kaszinókban az európai rulett sajátossága az, hogy itt a játékosok zsetonjainak egyforma a színük. Így a játékos feladata megjegyezni, melyik tét is az övé. Az egyéb változatoknál a játékosoknak eltérő színű zsetonjaik vannak. Az online felületen ez a tényező nem lényeges.

Amerikai rulett

Az Amerikai rulett nem túl közkedvelt Európában. Lehetővé tesz néhány tétet, amely az öreg kontinensen játszott típusokban nem található meg (00 kombinációja), de ezek jelentős hátrányt jelentenek a játékosnak. A keréken két nulla található, illetve egy 0 és 00 mező. Ez a mérleget még jobban a kaszinó javára dönti. Így a nyerési lehetőség statisztikailag 5,26 % a kaszinó javára.

Az egyéb téren az Amerikai rulett nem különbözik a Francia rulettől. Különösen kezdőknek nem ajánljuk ezt a típust.

A számok sorrendje az amerikai rulett kerekén a következő: 0-28-9-26-30-11-7-20-32-17-5-22-34-5-3-24-36-13-1-00-27-10-25-29-12-8-19-31-18-6-21-33-16-4-23-35-14-2.

Láthatjuk, hogy a legnagyobb különbség a kereken található mezők számaiban van. Az Európai és a Francia rulett esetében csak 37 mező van, míg az Amerikai rulettnél a dupla nulla miatt 38 mező található. Az apró különbségeket a rulett szabályaiban manapság már észre sem veszik az emberek. Az online kaszinók és a fejlesztők gyakran ugyanazokat a szabályokat alkalmazzák a rulett különböző verziói esetében. A Racetrack, amely eredetileg a Francia rulett sajátossága, ma már az európai vagy az amerikai rulettnél is megtalálható.

Other modern roulette variants

Ha szoktál rulettezni a már említett online kaszinókban, biztosan észrevetted, hogy azok kínálata nem csak a rulett alapvető típusára terjed ki. Gyakran megtalálhatsz ott különböző alternatív formákat is, amelyek azokat vagy kombinálják vagy egy teljesen új játékmodellt kínálnak. Tipikus példa erre a Spingo online rulett játék amely kombinálja a rulett és a közkedvelt Bingó. legjobb elemeit. Ilyen és hasonló „keverékeket” azonban az online kaszinók kínálatában igazán bőségesen találhatsz. Egy újabb példa lehet a több kerékkel játszott rulett is – Multiwheel roulette a Microgaming-től.

Próbáljon ki egy kedvenc játékot ingyen
Francia rulett Roulette NetEnt Játszik
Multi wheel roulette Roulette Microgaming Játszik
Premium European Roulette Roulette Playtech Játszik

Ez a weboldal sütiket használ a megjelenített tartalom minőségének javításának érdekében. A sütiket letilthatja, a böngésző beállítások menüjében. Ez az oldal csak 18 éven felülieknek szól.

Elfogadom